Loading...

Over die vlieg in het oog

Geld. Daar kun je niet genoeg van hebben als organisatie die opkomt voor mensen die het ‘minder’ hebben dan ‘wij’. Jarenlange ervaring heeft organisaties, klein of groot, geleerd hoe je mensen het beste kunt ‘verleiden’ om de portemonnee te trekken. Het codewoord: emotie. Beelden die ons in het hart raken, zo hard mogelijk, leveren het meeste op. Al die beelden van rampspoed zorgen echter ook voor problemen:

  1. Doordat we steeds weer ellende zien, geloven we steeds minder dat hulp helpt.
  2. Mensen gaan geloven dat ellende het enige is wat er is. Waaraan denk jij als je aan ‘Afrika’ denkt?

IDLeaks maakt zich daar behoorlijk druk om. Deze community wil een frisse blik werpen op de beeldvorming rond ontwikkelingswerk en -landen. Geïnspireerd door de Noorse ‘Rusty Radiotor‘ riepen ze twee awards in het leven om discussie los te maken over hoe ontwikkelingsorganisaties communiceren: de ‘vlieg-in-het-oog-award’ en de ‘hoogvlieger-award’.

Geen zielige kindjes meer a.u.b.

Dat het beeld dat organisaties neerzetten van ontwikkelingslanden tenenkrommend kan zijn, vonden Peter Sterk en Fedor van Rossem ook al. Met hun initiatief ‘Stop de Derde Wereld‘ stelden ze (in 2006 al!) onder andere beelden van ‘zielige Afrikaanse kindjes met vliegen in het oog’ (filmpje) aan de kaak. Met succes lijkt het, want naar een filmpje van een kind met een vlieg in het oog moet je tegenwoordig goed zoeken; de vlieg-in-het-oog publieksprijs ging inderdaad naar een filmpje waar zo’n beeld in verwerkt zat, maar dat stamde uit 2013.

Neemt niet weg dat er nog genoeg te verbeteren valt. Want de kans is groot dat je bij Afrika nog altijd aan ‘zielige kindjes’ denkt. Zijn die er dan niet meer? Jawel – al kun je twisten over wat ‘zielig’ is en is het volkomen bizar om te denken dat er alleen maar zielige kindjes in Afrika zijn.

Het marketingdilemma

IDLeaks moedigt organisaties aan om een genuanceerder en constructiever beeld van hun werkzaamheden en werkgebied te geven. De twee filmpjes die de ‘hoogvlieger-award’ wonnen, van Amref en De Schone Kleren Campagne, zijn daar voorbeelden van. Opvallend genoeg zijn dit wel allebei communicatiefilmpjes en geen marketingfilmpjes. De winnende filmpjes gingen dus om voorlichting, niet om het binnenhalen van geld.

Hoe je geld kunt binnenhalen met genuanceerde, constructieve marketingfilmpjes, dát is de echte vraag waar organisaties, klein en groot, zich over moeten buigen. Al is het ook al winst als ontwikkelingsorganisaties dit niet meer willen:

2017-05-21T20:49:55+00:00